ILO H ανθεκτικότητα στην Υφεση

ILO H ανθεκτικότητα στην Υφεση

 Εκθεση του ILO H ανθεκτικότητα στην Υφεση – η δυναμική των χρηματοοικονομικών συνεταιρισμών

Πλήρες κείμενο (PDF).

Οι χρηματοοικονομικοί συνεταιρισμοί τα κατάφεραν καλύτερα σε αυτή την κρίση από ό, τι οι τράπεζες που ανήκουν σε επενδυτές. Οι καταθέσεις πιστωτικών συνεταιρισμών, των συνεταιριστικών τραπεζών και των πιστωτικών ενώσεων έχουν αυξηθεί, η ροή πιστώσεων διατηρήθηκε, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και παρέμειναν σταθερές σε όλες τις περιοχές του κόσμου, ενώ (έμμεσα) συντέλεσαν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Είναι μοναδικός ο συνδυασμός που βρίσκεται στην καρδιά της αντοχής τους ως επιχειρήσεις που τα μέλη έχουν την ιδιοκτησία, τον έλεγχο και τα οφέλη και έτσι παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Καθώς οι χρηματοοικονομικοί συνεταιρισμοί αποτελούν ένα εκπληκτικά μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας τραπεζικής αγοράς, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το μοντέλο.

Η έκθεση εξετάζει τους χρηματοοικονομικούς συνεταιρισμούς από το ξεκίνημά τους στη Γερμανία την δεκαετία του 1850 μέχρι το παγκόσμιο κίνημα που εκπροσωπούν σήμερα. Εξετάζει την απόδοση των χρηματοοικονομικών συνεταιρισμών, ερευνώντας κυρίως τις συνέπειες της κρίσης μεταξύ του 2007-2008 και τη συνεχιζόμενη μακρά περίοδο λιτότητας. Εξηγεί γιατί έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο ανθεκτικοί επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες του συνεταιριστικού μοντέλου της επιχείρησης, και καταλήγει με μια ανασκόπηση των πρακτικών πολιτικών επιλογών και σε προτάσεις για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί θα πρέπει να προσεγγίσουν την ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών συνεταιρισμών – όχι ως «το όχημα», αλλά ως συνεργάτες για τους ευρύτερους στόχους της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, την ασφάλεια κατά της φτώχειας, και την αξιοπρεπή εργασία.

Η έκθεση συντάχθηκε για να τονίσει τη συμβολή των χρηματοοικονομικών συνεταιρισμών στην οικονομική και κοινωνική σταθερότητα σε χώρες όλου του κόσμου. Είναι μια συμβολή των Ηνωμένων Εθνών στο Διεθνές Έτος των Συνεταιρισμών 2012.