Το μήνυμα του Προέδρου της I.C.A. για την Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών 2020

Το μήνυμα του Προέδρου της I.C.A. για την Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών 2020

Το μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (I.C.A.) 
Ariel Guarco για την Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών
Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Αγαπητοί φίλοι συνεταιριστές από όλο τον κόσμο, όπως όλοι γνωρίζουμε, σήμερα ολόκληρη η ανθρωπότητα κατακλύζεται από μια τεράστια πανδημία, με υψηλό κόστος σε ζωές και μια ιστορική παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

Αλλά ας δούμε το πλαίσιο.

Βιώνουμε μια υγειονομική κοινωνική και οικονομική κρίση, σε συνθήκες εξαιρετικά εύθραυστες λόγω των επικρατουσών κοινωνικών ανισοτήτων και της βαθιάς περιβαλλοντικής ανισορροπίας που προκαλούν οι ανθρώπινες ενέργειες για αρκετές δεκαετίες.

Σύμφωνα με την Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, είχαμε προειδοποιήσει ότι ένας αυξητικός τρόπος απρόσκοπτης παραγωγής και κατανάλωσης χωρίς φρένα, θα μας οδηγήσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή σε μια και μόνο δεκαετία.

Από το 1990, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί κατά 50%.
Σήμερα, 800 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε σοβαρές ξηρασίες, τοξικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και ισχυρές και συχνές φυσικές καταστροφές. Γι ‘αυτό θέλω να επωφεληθώ από αυτήν την Διεθνή Ημέρα των Συνεταιρισμών για να τονίσω την απαραίτητη “Δράση για το Κλίμα”, ένα στόχο που μας καλεί να κινητοποιήσουμε τις κοινότητες μας για να οικοδομήσουμε μια πιο υγιή, πιο δίκαιη και πιο υποστηρικτική οικονομία.

Σε αυτόν τον πλανήτη, το κοινό μας σπίτι, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παραδείγματα που μας δείχνουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι ανάπτυξης, ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι ουτοπία.

Η συνεταιριστική οικονομία, σε παγκόσμια κλίμακα, ενσωματώνει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μέλη και δημιουργεί απασχόληση για το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο κύκλος εργασιών των 300 μεγαλύτερων συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της έκτης οικονομία του κόσμου.

Σήμερα ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, το συνεταιριστικό κίνημα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τις κοινότητες και να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν αυτήν την κατάσταση υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής έκτακτης ανάγκης.

Η άμυνα του πλανήτη μας συμβαδίζει με τη συλλογική προσπάθεια ώστε κανένας να μην μείνει πίσω (μόνος).

Οι συνεταιρισμοί καλούνται να είναι οι πρωταγωνιστές αυτών των προκλήσεων, οι οποίες καθίστανται επείγουσες ως αποτέλεσμα αυτής της πανδημίας που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο.

Παρά τον πόνο και την αβεβαιότητα όπου βιώνουμε, την προσωπική και συλλογική τραγωδία που κάποιοι από εμάς άγγιξαν από πιο κοντά, αλλά αυτό μας επηρεάζει όλους,

Θα ήθελα να γιορτάσω το έργο που επιτελούν οι συνεταιρισμοί σε όλο τον κόσμο.

Κάθε προσπάθεια μετράει. Σας ζητώ να μην σταματήσετε και να συνεχίσετε να εργάζεστε μαζί με την κοινότητά σας και να υψώσουμε την φωνή μας δυνατά αυτή την ημέρα για να πούμε στον κόσμο ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής, εάν οικοδομήσουμε μαζί μια άλλη οικονομία βασισμένη στις συνεταιριστικές αξίες και αρχές.

Υπάρχει ακόμη χρόνος.

Ας δράσουμε μαζί και τώρα για το κλίμα!

Στέλνω σε όλους μια μεγάλη αγκαλιά, και εύχομαι σε όλους μια Καλή Διεθνή Ημέρα των Συνεταιρισμών

[Υποτιτλισμός Δίκτυο Κ.Α.Π.Α.]