Μήνυμα του Προέδρου της ICA για την Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών 2021

Μήνυμα του Προέδρου της ICA για την Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών 2021

Μήνυμα από τον Πρόεδρο της ICA για την Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών 2021 (Ελληνικοί Υπότιτλοι)

Γεια σας φίλες και φίλοι συνεταιριστές σε όλο τον κόσμο!

Πλησιάζει η ημέρα μας – Η Διεθνή Ημέρα των Συνεταιρισμών.

Αυτή είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα, καθώς τα περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μέλη από τους τρία  εκατομμύρια συνεταιρισμούς μας, μπορούμε να δείξουμε την δύναμή μας.

Φέτος θέλουμε να στείλουμε στον καθένα το μήνυμά μας “Όλοι Μαζί Ανοικοδομούμε Καλύτερα” τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό που έχει υποστεί ζημιά από την πανδημία.

Όλοι μας έχουμε νοιώσει τον αντίκτυπο αυτής της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτή η κρίση τονίζει τις προϋπάρχουσες ανισότητες και μας κάνει να σκεφτούμε πώς  θέλουμε να ξαναχτίσουμε αυτόν τον κόσμο, ώστε κανείς να μην μείνει μόνος του πίσω.

Για να βγούμε από αυτήν την κρίση με καλύτερες προοπτικές πρέπει να συνεταιριστούμε.

Καθοδηγούμενοι από την αλληλεγγύη, μπορούμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε έναν πιο φιλικό και δίκαιο κόσμο όπου όλοι να μπορούμε να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ένα οικονομικό μοντέλο με επίκεντρό του τον ηγετικό ρόλο της κοινότητας και προσανατολισμένο στο κοινό καλό είναι απαραίτητο. Το συνεταιριστικό μοντέλο είναι η απάντηση.

Πολλές δεκαετίες δείξαμε ότι είναι δυνατόν η παραγωγή, η κατανάλωση, η αποθήκευση, η εκπαίδευση, η φροντίδα, τελικά να ζούμε μαζί δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Αυτό το συνεταιριστικό παράδειγμα είναι ο ορίζοντας προς τον οποίο πρέπει να πάμε όλοι μαζί.

Όλοι μας – συνεταιρισμοί, οργανώσεις και άνθρωποι, πρέπει να δράσουμε για την επιτυχία μιας δίκαιης ανάκαμψης σε αυτόν τον πολύπλοκο σημερινό κόσμο.

Θα ήθελα  να αφιερώσω αυτήν τη στιγμή αναγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια και τη μεγάλη διαφορά που έχουν κάνει οι συνεταιρισμοί και τα μέλη τους, για να διατηρήσουν την εργασία, την παραγωγή την κατανάλωση, την υγεία, την χρηματοδότηση, τις επικοινωνίες ως βασικές υπηρεσίες και τόσες πολλές άλλες δραστηριότητες που σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Το “Όλοι Μαζί Ανοικοδομούμε Καλύτερα” είναι μια έκκληση για να διατηρήσουμε σε δράση τις συνεταιριστικές μας αρχές.

Είναι μια έκκληση  για να συνεχίσουμε να παρέχουμε ευκαιρίες στους νέους, τις γυναίκες και στα πιο ευάλωτα άτομα στην κοινωνία μας, ώστε να μπορούν να αναζητούν τις δικές τους προσδοκίες και όνειρα, προσωπικά και επαγγελματικά.

Είναι μια έκκληση για την συνέχιση της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που τίθενται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα βάζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο κέντρο αυτών των εξελίξεων.

 

Είναι μια έκκληση να συνεχίσουμε να επιβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας στην ειρήνη, μια ειρήνη με θετικά αποτελέσματα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.

Σε όλη την ιστορία του, το συνεταιριστικό μας κίνημα αντιμετώπισε διάφορες κρίσεις που συνέβησαν σε όλο τον κόσμο. Μερικές, όπως η κρίση που ζούμε σήμερα, έχουν βάλει στην άκρη σχεδόν όλη την ανθρωπότητα.

Η ισχυρή συνεταιριστική μας ταυτότητα βασίζεται σε μοναδικές αξίες και αρχές που εστιάζονται στην κάλυψη των αναγκών και των προσδοκιών των ανθρώπων.

Σε περιόδους κρίσεων, αυτή η ταυτότητα διακρίνεται στην ανοικοδόμηση κοινοτήτων που είναι πιο ανθεκτικές.

Σε αυτή την κρίση αυτήν την ταυτότητα μπορείς να την διακρίνεις σε κάθε χώρα, περιφέρεια και τομέα στους οποίους δραστηριοποιούνται οι συνεταιρισμοί και αποδεικνύουν αυτή την ανθεκτικότητα.

Για αυτό τον λόγο, αυτή την Διεθνή Ημέρα των Συνεταιρισμών ας ακουστεί η φωνή μας.

Ας δείξουμε την ταυτότητά μας με υπερηφάνεια και ας στείλουμε όλοι μαζί ένα κάλεσμα  σε όλους.

“Όλοι Μαζί Ανοικοδομούμε Καλύτερα”

“Καλή Διεθνή Ημέρα των Συνεταιρισμών”